Ελιά

Περιγραφη

Η Ελλάδα είναι το ιδανικό μέρος για την ανάπτυξη της ελιάς. Το κλίμα, το έδαφος, η καλλιέργεια, ευνοούν την ανάπτυξή της. Η ελιά είναι δένδρο με λίγες απαιτήσεις και πολύ προσαρμοστικό. Καλλιεργείται κυρίως στην Κρήτη σε περιοχές της Πελοποννήσου και στα νησιά του Ιονίου.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου και των βρώσιμων ελιών στην υγεία είναι πλέον γνωστές. Τα κύρια συστατικά της σάρκας της ελιάς είναι: το νερό, το ελαιόλαδο, τα σάκχαρα, οι πρωτεΐνες, τα κόμμεα-ρητίνες, τα οργανικά οξέα, οι ταννίνες, η ελευρωπαίνη, τα ανόργανα συστατικά κ.ά. Οι βρώσιμες ελιές έχουν 10 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από το ελαιόλαδο. Περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Α και Ε, οι οποίες σε συνδυασμό συμβάλουν στην καλή υγεία του δέρματος. Σε μικρότερες ποσότητες περιέχουν βιταμίνες Β1, Β6 και Β12

Ανάλογα με το μέγεθος τους, 5 μικρές ελιές ή 3 μεγάλες δίνουν 45 θερμίδες και ισοδυναμούν με 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο. Είναι επίσης καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων.

Οι μαύρες ελιές είναι πλουσιότερες σε συνολικές τοκοφερόλες σε σχέση με τις πράσινες και είναι οι μόνες που εμπεριέχουν β-τοκοφερόλες και α-τοκοτριενόλες. Τα ιχνοστοιχεία των ελιών είναι κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και μαγνήσιο, ενώ αυτά που συντηρούνται σε άλμη περιέχουν μεγάλες ποσότητες νατρίου.

 

Περιεκτικότητα του ελαιολάδου

Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα 73.7g
Κεκορεσµένα λιπαρά οξέα 13.5 g
Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα  8.4 g
Χοληστερόλη 0 mg
Βιταµίνη Ε 12.400 mg
Ενέργεια 884 kcal

 

Project Details