ΚΕΡΑΣΙ

Περιγραφη

Το επιστημονικό του όνομα είναι Prunus avium. Η Ελλάδα κατέχει την 10η θέση στον κόσμο σε παραγωγή κερασιών με 65.000 τόνους το χρόνο. Οι περισσότερες εκτάσεις βρίσκονται στη Μακεδονία, και κυρίως στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας.

Φρούτα αγαπημένα που τρώγονται φρέσκα από τα τέλη Μαΐου μέχρι τα μέσα Ιουλίου μιας και τότε βρίσκονται στην εποχή τους. Μπορούμε να τα απολαμβάνουμε και όλο το χρόνο σε λαχταριστά γλυκά του κουταλιού , σε αρωματικά λικέρ ή σε κονσέρβες.

Η συγκομιδή τους από τους παραγωγούς γίνεται μόνο με το χέρι, ένα, ένα και απαιτεί πολύ χρόνο και κόπο. Δεν πρέπει να αποχωρίζεται ο καρπός από το κοτσάνι τους για να μην φεύγει ο ζωμός τους και να μην χαλάνε γρήγορα.

Περιέχουν αρκετά μεταλλικά άλατα, φυτικές ίνες και ελαγικό οξύ. Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη B, σε κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο και χαλκό. Ένα κεράσι αποδίδει 4 θερμίδες. Αυξάνουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού προς τις ασθένειες ενώ διαθέτουν αντισηπτικές ιδιότητες, ενάντια σε φλεγμονές και λοιμώξεις. Ενδείκνυνται στην αναιμία, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σίδηρο καθώς προάγουν την αιμοποίηση.

 

Διατροφική Αξία

Μερίδα 100 γραμμαρίων

Ποσότητα ανά μερίδα
Θερμίδες 33kcal
Θερμίδες από λιπαρά 3kcal
Ημερήσια αξία %
Λιπαρά 0g 1%
Κορεσμένα 0%
Ακόρεστα
Χοληστερόλη 0mg 0%
Νάτριο 3 mg 0%
Υδατάνθρακες 7 g 2%
Φυτικές ίνες 0%
Πρωτεΐνη 1 g
Βιταμίνη Α 30%
Βιταμίνη C 44%
Ασβέστιο 1%
Σίδηρος 1%

 

Project Details